2020-11-02 09:02:37• hírek • Bede Emőke

Új programmal segíti a hátrányos helyzetű családokat a Stea Egyesület

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A szatmári Stea Egyesület és a nagybányai Pirita Children egy egészen innovatív nevelési programot indított útjára nemrégiben, melynek elsődleges célja, hogy a marginalizált közösségekben élő családoknak lehetőséget nyújtsanak egy olyan tapasztalati tanulásra, mely által nem csak egészségügyi állapotuk, de életminőségük is javulhat.

A „Kertből iskola” néven futó programot mind Szatmárnémetiben, mind Nagybányán olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő közösségekben ültették gyakorlatba, melyeket nagymértékben jellemez a generációról generációra öröklődő szegénység, a társadalmi kirekesztettség és az alacsony iskolázottsági szint, melyeknek okán a családok nem tudják megteremteni mindazokat a feltételeket, melyek a gyermekek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükségesek.


A Stea Egyesület tájékoztatása szerint a nevelési programba bekapcsolódó családok életét rossz lakhatási körülmények jellemzik, otthonaik túlzsúfoltak, és túlnyomó többségükben még folyóvíz sincs. A szülők alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, valamint komoly gondot okoz számukra a rendelkezésükre álló erőforrások beosztása, s ezt sajnos a gyerekek táplálkozása és napi rutinja is megsínyli. Nem tudnak ugyanis megfelelni az iskolai elvárásoknak, mely végső soron felnőtt életükre is negatív hatással lesz.


A "Kertből iskola” célja, hogy tudatosítsa a programban részt vevő 48 gyermekben az egészséges életmód fontosságát azáltal, hogy hat hónapon át, heti rendszerességgel nevelési célzatú foglalkozásokat szerveznek számukra. E tág keretbe szerencsére nem csak a táplálkozás fér bele, hanem az alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyeire való figyelemfelhívás is, majd a féléves periódus utolsó három hónapjában gyakorlati foglalkozásokra kerül sor. A szatmári gyerekek a Stea Egyesület kertjében szervezett tevékenységek során megismerkedhetnek a kertészettel is, mely által megtanulhatják, hogy hogyan termelhetik meg saját maguk az egészséges táplálkozásban kulcsfontosságú zöldségeket és gyümölcsöket. Így lesz a kertből iskola.


A program ugyanakkor nem felejtkezik el a szülőkről sem. Mint megtudtuk, a szülők az alkohol és a dohányzás káros hatásairól hallhatnak majd a foglalkozásokon, valamint a gyermekek egészséges fejlődéséről és ennek feltételeiről is tájékozódhatnak. Végül, de nem utolsósorban a projekt e marginalizált helyzetben levő gyermekek pedagógusait is szeretné megszólítani. A számukra szervezett tevékenységek célja választ találni arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az egészséges életmódot az iskolai környezetben is hatékonyan propagálni.


Az egyesület szerint a projekt nem csak a szóban forgó kedvezményezettek számára lesz hasznos, hanem a kezdeményezőknek is, hiszen az ily módon szerzett tapasztalatokat szélesebb körben is alkalmazni lehet majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: